Länkvän.se - Sökoptimering med marknadsföring på Facebook & Twitter Länkbyten Fantastiskthelvete.blogg.se - january 2015

Sista frågan

Sista och fjärde frågan, vilket dock hade en del underdelar.
 
Finns det några andra viktiga faktorer som har haft betydelse (delaktighet, ekonomi, medicinering, sjukskrivningar?) i det sociala företaget.
 
Att säga att ekonomi inte spelar någon roll är att vara fruktansvärt naiv. Jag skulle gärna ha fortsatt även om jag inte började få någon lön. Jag själv har aldrig haft något problem att leva på soc-pengarna. Visserligen så reste jag aldrig någonstans och köpte extremt sällan någonting nytt. Bara när jag absolut behövde detta.
 
Det blev dock aldrig någonting över i slutet av månaden.
 
Med lönen har jag fått en större frihet att göra mera saker. Att kunna utöka mitt växande på ett sätt jag inte kunde förut. Inte bara hobbysaker utan också mer praktiska saker såsom ny säng och tvättmaskin. Nya kläder för min förändring av klädstil har denna hjälp till med också.
 
Ett problem som jag fortfarande har kvar är att jag är fortfarande rätt nervös över att inte ha någon buffert över hur mycket pengar jag har sparat. Innan jag riktigt kan slappna av så vill jag åtminstone ha en månadslön sparat. För utifall någonting skulle hända.
 
Håller på att betala tillbaka en mängd till mitt studielån som jag aldrig trodde att jag någonsin skulle få göra. Det är faktiskt rätt skönt att det kanske kommer att vara borta någon gång i framtiden. Bara ca 140000 kr till.
 
Att ens tänka på körkort hade varit en omöjlighet utan lön. Nu har jag hoppet, det hade jag aldrig förut.
 
Så ekonomin är väldigt viktig, men jag tror det ligger långt bak varför jag går till arbetet.
 
Delaktigheten har jag egentligen skrivit mycket om redan i de andra svaren och att vara delaktig leder till empowerment och detta har fungerat bra för mig.
 
Min medicinering har jag också skrivit en hel del om på senaste tiden på grund av att jag slutat med den. Jag började med den långt innan jag började på företaget och hade fortsatt använda den om jag inte hade haft arbetet. Så min medicinering hade minskat tack vare sociala företaget.
 
Sjukskrivningar har minskat år för år. Det var länge sedan jag var borta för att jag inte hade orken att komma iväg. Förra året så hade jag bara elva frånvarodagar och alla dessa var för att jag var sjuk på rikigt.
 
Men annars så har mitt immunförsvar blivit starkare och jag är mer sällan sjuk. Jag har blivit en starkare person.
Innan när jag hade andra praktikplatser eller studier så hade jag 20-25% frånvaro. Ungefär en vecka varje månad.
 
Annars är den viktigaste orsaken till varför det har blivit bättre är personerna som är där. Särskilt i mitt fall där ensamheten var den största fienden och andra människor är räddningen. Jag hade aldrig kunna gjort någonting av det jag gjort ensam.
 
Visst har allting inte varit perfekt, Ibland till och med långt ifrån. Men jag tror att det som varit är bra mycket bättre än de flesta alternativ som finns där ute. Alternativ som jag aldrig fått. Det har varit riktigt bra när jag ser tillbaka på helheten under de år som varit.